20 dolog, amit tudnod kell Doja Catről

Tudtad, hogy jelenleg ő a leghallgatottabb rapper a Spotify-on?

Doja Cat napjaink egyik legsikeresebb és legfelkapottabb rappere és énekesnője, azonban a siker nem egyik napról a másikra jött el neki. 2014-ben adta ki a legelső dalait, a nagy áttörés viszont 2020-ban érkezett el számára, mikor is az év egyik legnagyobb slágerét tudhatta magáénak, azóta pedig a csillaga egyre csak felfelé és felfelé ível. Íme 20 érdekesség, amit érdemes tudni Doja-ról.

1. Ez a születési neve

Talán nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy nem Doja Cat néven látta meg a napvilágot. A polgári neve Amala Ratna Zandile Dlamini.

2. Innen ered a művészneve

A Doja szó füvet jelent, és hogy miért pont erre esett a választása, azt így magyarázta a Dazednek:

Akkoriban nagyon rá voltam függve a fűre és az azt körülvevő kultúrára, szóval amikor rappelni kezdtem, egyből a Doja szó ugrott be, és az jutott eszembe, hogy pont úgy hangzik, mint egy női név.

A Cat pedig… hát, szereti a cicákat is.

3. Zsidó és zulu származású

Édesanyja zsidó származású amerikai, édesapja pedig a dél-afrikai Zulu törzs leszármazottja.

4. Művészcsaládból származik

Anyukám festő, és otthon nagyon sokat énekelt, az apukám pedig egy dél-afrikai színész, aki a Broadway-en táncolt. Mindkettőjüktől örököltem egy kicsit

– mesélte a Dazednek.
5. Rengeteget költözött kiskorában

Kiskorában szinte megállás nélkül költözött. Los Angeles egyik kertvárosában, Tarzanában született, pár évvel később New Yorkba költöztek, majd onnan vissza Kaliforniába, amin belül számos városban megfordult a családjával.

6. Sportos gyerek volt

Kiskorában imádott sportolni. A kedvencei közé tartozott a deszkázás, illetve a szörfözés is, olyannyira, hogy többször nyaralt Malibuban szörftábor keretein belül.

7. Képzett táncos is

Többféle táncstílusban is kipróbálta magát. Elsőként a tradicionális indiai néptánc nyűgözte le, így ezt évekig űzte, majd később a breaktáncban próbálta ki magát, amit profi szinten űzött, és a suli mellett versenyekre járt vele Los Angeles szerte. Ezt természetesen meg is látszik az élő fellépésein, hiszen mindig tökéletes koreográfiával nyűgözi le a közönséget.

8. 16 évesen hagyta ott a sulit

Tinikorában nem igazán érdekelte más, mint a tánc, az éneklés, és a zenekészítés, így mondanunk sem kell, hogy a suli nem igazán keltette fel az érdeklődését. Gyakran lógott órákról, ez pedig 16 éves korára odáig fajult, hogy otthagyta az egészet.

9. Zűrös tiniévek

Tiniéveire úgy emlékszik vissza, hogy elég zűrösek voltak, főleg, miután már iskolába sem járt. Elmondása szerint egész nap csak az interneten, a YouTube-on keresgélt zenei alapokkal, amiket aztán felhasznált a saját zenéjéhez, amit feltöltött a SoundCloudra. Ekkoriban alig aludt, és ha mégis, akkor sem az ágyában, hanem a földön.

10. 17 évesen szerződtették le

17 éves volt, mikor leszerződtette a mára már inkább a botrányairól híres Dr Luke. A producer figyelmét a So High című dala keltette fel, mely az első volt, amit huzamosabb ideig fent hagyott a SoundCloudján. A szerzemény aztán a rapper debütáló, Purrr! című EP-jén jelent meg hivatalosan is 2014-ben, bár a középlemez egyelőre nem hozta meg számára a sikert.

11. Nem szereti a debütáló albumát

2018 tavaszán jelent meg a debütáló albuma Amala címmel, ám sajnos nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy akkoriban pont senkit nem érdekelt. Egy ország albumlistájára sem került fel a korong, így aztán a kiadója sem szervezett köré nagy felhajtást. Később Doja elárulta, hogy kifejezetten nem szereti a lemezt, mert nem teljesen képviseli őt művészként. Ez annak köszönhető, hogy nem fektette bele minden energiáját, hiszen a felvétele közben folyamatosan bulizott és be volt tépve, és sajnos be sem tudta fejezni rendesen, mert a kiadó ragaszkodott a határidőkhöz.

12. Mémnek indult

Ugyanabban az évben, mikor megjelent a debütáló albuma, csupán poénból megosztott egy dalt és egy videót, melynek a Mooo! címet adta, és azt fejtegeti benne, milyen is lenne tehénnek lenni. A klip azonban virális lett: egy hét alatt 3 millióan nézték meg, és igazi mém lett belőle.

13. A nagy áttörés

A nagy áttörést a második albumán, a 2019-es Hot Pink-en található Say So című dala hozta meg neki, mely futótűzként kezdett el terjedni a TikTokon 2020-ban. A dal szólóverziója a Billboardon az ötödik helyig menetelt, a Nicki Minaj-zsal közös remix viszont egyenesen a csúcsig jutott.

14. Nickivel közösen állítottak fel a Say So-val

Amellett, hogy mindkettőjüknek ez lett az első listavezető dala, ez lett a Billboard egész történelmében az első női rap kollab is, ami felért az első helyre.

15. Ez a csillagrendszer inspirálta a Planet Her című albumát

Idén jelent meg harmadik stúdióalbuma, a Planet Her, melyen tulajdonképpen a saját bolygójára kalauzol el minket. A korongot egy létező csillagrendszer inspirálta, méghozzá a TOI 1330. Doja egyszerűen imádta, ahogy kinéz, és ilyenre szerette volna az albumát is.

16. Ő vezette az 2021-es MTV VMA-t

Amellett, hogy egy érzelmes fellépést villantott a 2021-es MTV VMA-n, ő volt az est házigazdája is.

17. Szeretné, ha jobb rapper lenne

Bár jelenleg ő az egyik legsikeresebb és leg felkapottabb rapper, mégis szeretné, ha még ennél is jobb lenne a szakmájában.

Szeretném, ha jobb rapper lennék. Valószínűleg mindenki így érez a művészete iránt, de amikor látom magam körül ezt a sok tehetséges rappert, az jut eszembe: oké, hogy popzenét csinálok, de itt az ideje egy kicsit jobban odafigyelni az szövegírásra is. Jó vagyok benne, tudok vicces vagy épp elragadó lenni, és elég jók az utalásaim itt-ott, de többet kéne beszélnem az életemről, és hogy mi zajlik éppen benne. Van a magánéletemnek egy része, amiről nem beszélek a zenémben

– fejtette ki az Interview magazinnak.
18. A leghallgatottabb rapper a Spotify-on

Érdekes, hogy azt gondolja, hogy lehetne jobb rapper, hiszen jelenleg ő a legtöbb havi hallgatóval rendelkező rapper valaha a Spotify-on: volt, amikor 63,7 millió havi hallgatója volt.

19. A legnagyobb inspirációi

A legnagyobb inspirációja mindig is Nicki Minaj is volt, így valóra vált álom volt számára, amikor elkészítette vele közösen a Say So remixet. Niki mellett még olyan előadók munkássága volt rá a legnagyobb hatással, mint Rihanna, Prince, Beyoncé, Missy Elliott, D’Angelo, vagy éppen Janet Jackson.

20. Ennyibe került háza

Doja természetesen szereti a fényűzést – de ezért nem is tudjuk hibáztatni. Jelenleg egy olyan házban él Los Angelesben, amit potom 2,2 millió dollárért vásárolt, vagyis majdnem 1 milliárd forintért.