27 dolog, amit tudnod kell a ma 27 éves Zendayáról

Tudtad, hogy közelgő filmjét Budapesten forgatja?

Zendayát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen sikert sikerre halmozott az elmúlt évek során. Karrierjét egészen kisgyerekként kezdte modellként, majd a Disney-évei után olyan alkotásokban láthattuk, mint A legnagyobb showman, a Pókember: Hazatérés, az HBO sikersorozata, az Eufória, amivel egy Emmy-díjat is sikerült bezsebelnie, vagy éppen a Dűne, melynek a második részét jelenleg is forgatják a fővárosunkban. Íme 26 érdekesség, amit érdemes tudni a színésznőről.

1. Oaklandben született

Zendaya a kaliforniai Oaklandben látta meg a napvilágot 1996. szeptember 1-én. A települést kicsit több, mint 440 ezren lakják, és olyan hírességek hívják még szülővárosuknak, mint a Green Day énekese, Billie Joe Amstrong, Tom Hanks, G-Eazy, vagy éppen Bruce Lee.

2. Nagy hatással volt rá, hogy tanár az édesanyja

Anyukám minden erejével azon dolgozott, hogy olyan tanulmányokat biztosítsok a diákjai számára, amik sokkal messzebbre juttathatják őket, mint az akkori helyzetük. Varázslatos volt ezt látni. Ennek köszönhetem, hogy megértettem a tanulás fontosságát, és az elkötelezettségemet mellette

– mesélte a Teen Vogue-nak.

Az anyukája olyan komolyan vette a hivatását, hogy mikor a lánya Los Angeles-be költözött az Indul a risza! forgatása miatt, ő nem ment vele, mert nem akarta feladni a tanítást. Egyébként Zendaya is abba az iskolába járt, ahol több, mint 20 évig volt tanár az édesanyja.

3. Afroamerikai, német, és skót származású

Édesapja afroamerikai, és Arkansas államban vannak a gyökerei, édesanyja pedig német és skót felmenőkkel rendelkezik.

4. Nagy családban nevelkedett

Bár ő az egyetlen közös gyermeke a szüleinek, az édesapja előző házasságából nem kevesebb, mint 5 idősebb testvére van: 3 nővére és 2 bátyja, akikre mindig is felnézett. Elmondása szerint ahogy egyre idősödött, egyre inkább rájött, mennyit hozzátett a személyiségéhez az, hogy nagy családban nevelkedett, ezért pedig irtó hálás.

5. Ezt jelenti a neve

A teljes neve Zendaya Maree Stoermer Coleman. A Zendaya név a sona nyelvből származik, jelentése pedig: hálát adni.

6. Így kezdett el érdeklődni a színészkedés iránt

Édesanyja nyaranként egy színházban dolgozott, a kis Zendaya pedig sokszor ment neki segíteni. Gyakran ő kísérte a nézőket a székeikhez, vagy éppen a jegyértékesítésben segített, és természetesen maradt az előadásokra is – így szeretett bele a színészkedésbe, és döntötte el, hogy ő is ezt szeretné csinálni.

7. Képzett táncos

8 éves korában csatlakozott egy hip-hop tánccsapathoz, a Future Shock Oaklandhez, melynek 3 évig volt tagja, emellett pedig 2 évig tanult hula táncot.

8. Modellként kezdte a pályafutását

Amellett, hogy helyi színházi darabokban lépett fel, a suli mellett modellkedéssel kereste a zsebpénzét. Olyan márkák kampányaiban tűnt fel, mint a Macy’s, a Mervyns, vagy az Old Navy.

9. Egyszer Selena Gomez háttértáncosa volt

Háttértáncosként tűnt fel Selena Gomez Sears reklámjában, de az amerikai tévénézők láthatták egy iCarly-s játékokat népszerűsítő hirdetésben is.

10. Énekelt egy Kidz Bop CD-n is…

…méghozzá 2009-ben, és Katy Perry Hot n Cold című slágerét.

11. Michael Jackson dalával vette le a Disney-t a lábáról

2009. novemberében vett részt a Disney meghallgatásán, ahol Michael Jackson Leave Me Alone című dalát énekelte, és egyből levette a jelenlévőket a lábukról, így meg is kapta Rocky Blue szerepét az Indul a risza! sorozatban.

12. A második legnézettebb Disney premiert tudhatja magáénak

Egy évvel később, 2010 novemberében premierelt a sorozat, a maga 6,2 millió nézőjével pedig a második legnézettebb Disney premiert tudhatja magáénak a csatorna 27 éves történelme során. A széria 3 évadot élt meg.

13. Ő volt a legfiatalabb Dancing With The Stars versenyző

2013-ban, 16 évesen indult a Dancing With The Stars 16. évadában, melyben akkoriban a maga 16 évével ő volt a legfiatalabb versenyző. A show-ban végül a második helyen végzett a párjával.

14. Megjelent egy albuma is

Mint oly sok Disney sztár, ő is bepróbálkozott a zenéléssel, így 2013-ban megjelent az első albuma Zendaya címmel. A szíve viszont mégiscsak a színészkedés felé húzta, hiszen azóta sem jelentkezett a mostmár 9 éves korong folytatásával, azonban hallhattuk a filmjei-sorozatai, így A legnagyobb showman és az Eufória soundtrackjén is énekelni.

15. Sokat hozzátett a K.C., a tinikém sztorijához

A sorozat eredeti, angol címe Super Awesome Katy lett volna, ám Zendaya hatására nevezték át K.C. Undercover-re, emellett pedig a karaktere személyiségében és a széria történetében is jócskán benne van a keze munkája.

16. A Pókember karakterét tulajdonképpen ő alkotta meg

2017-ben tűnt fel első komoly filmszerepében, a Pókember: Hazatérés-ben Tom Holland mellett, ahol Michelle karakterét alakította, és a rendező elmondása szerint rengeteget hozzátett a szerephez. Például az ő ötlete volt, hogy ne legyen kisminkelve, és ezért már a próbákra sem festette ki magát, illetve a bögre gyógyteát is ő találta ki.

Hihetetlen, amikor találkozol valakivel, aki ennyire fiatal, és ennyire jó abban, amit csinál

– áradozott róla a rendező.
17. Ezért tartja fontosnak az Eufóriát

2019-ben debütált az HBO sikersorozata, az Eufória, melyet azonnal az egekig dicsértek a kritikusok, részben Zendaya alakítása miatt. A sorozat nem egy könnyű témát dolgoz fel, hiszen a főszereplő, Rue egy drogfüggő tizenéves, a színésznő szerint azonban nagyon fontos szerepet tölt be a széria.

Az a jó az Eufóriában, hogy az emberek, akik hasonló dolgokon mennek keresztül, nem érzik annyira egyedül magukat. Meglátják általa, hogy nem ők az egyetlenek, akik ilyen dolgokkal küzdenek. Mindig is az volt a célunk, hogy ezek az emberek láthatónak érezzék magukat a munkánkon keresztül

– nyilatkozta a Teen Vogue-nak.

A széria egyébként a készítője, Sam Levinson saját tapasztalatain alapszik.

18. Ő lett a legfiatalabb Emmy-díj nyertes a saját kategóriájában

Tavaly egy Emmy-díjat is bezsebelt az Eufóriában nyújtott alakításáért, ezzel pedig 24 évesen ő lett a legfiatalabb nyertes az adott kategóriában.

19. Egyik filmjének a bevételét szétosztotta munkatársai között

2021-ben jelent meg a fekete-fehér Malcolm & Marie című filmje, melynek egyébként az Eufóriához hasonlóan a magyar Rév Marcell volt az operatőre, és amit a koronavírus alatt vettek fel nagyon limitált stábbal. A színésznő a bevételek egy részét szétosztotta mindenki között, aki dolgozott a filmen, hogy ezzel nyújtson nekik egy kis bónuszt, egy másik részét pedig a Feeding America nevű alapítványnak adományozta.

20. Vegetáriánus, de nem rajong a zöldségekért

Vegetáriánus vagyok, de első sorban azért, mert szeretem az állatokat, és nem azért, mert rajongok a zöldségekért

– osztotta meg a Mercy For Animals-zel.
21. Egy évig volt együtt Jacob Elordival

Az Eufória forgatásán, 2018-ban ismerkedett meg az ausztrál színésszel, Jacob Elordival, akivel a következő év tavaszán össze is jöttek, azonban nagyjából egy évre rá, 2020. márciusában szakítottak.

22. Jelenleg Tom Hollanddel jár

Ugyan 5 év kellett hozzá, hogy egymásra találjanak, de jelenleg Tom Hollanddel alkot egy párt: tavaly július elején kapták őket lencsevégre először, azóta pedig már hivatalosan is együtt vannak, és dúl köztük a szerelem.

23. Oprah a legnagyobb példaképe

Legnagyobb példaképe nem más, mint a legendás műsorvezető, Oprah. 2017-ben, a Glamour magazinnak áradozott róla:

Ő olyasvalaki, aki minden akadály ellenére hihetetlen magasságokba emelkedett. Ha saját csatornát akar alapítani, megteheti. Egy filmet szeretne készíteni? Azt is megteheti. De emellett mégis valóságosnak érzed, mintha csak a nagynénid lenne.

24. Sokat forgat Budapesten

Jövőre érkezik a Dűne második része, melynek a munkálatai már befejeződtek Budapesten. Természetesen itt volt Zendaya is, és több szerencsés rajongónak is sikerült találkoznia vele. A munka mellett pedig a városnézésre is szakított időt, mi több, párjával, Tom Hollandel a Budai Várban randiztak, amikor a színész meglátogatta szerelmét a fővárosunkban.

25. Jamaica az egyik kedvenc helye a világon

Többször járt már a szigetországban, és mindig szívesen tér vissza, hiszen egyszerűen imádja.

26. Sportolónak készült, pedig nem is szeret sportolni

Egy időben sportolónak készült, és több sportot is kipróbált, így a focit, a kosárlabdát, és a futást is. Egyik sem jött be neki annyira, így közölte a szüleivel, hogy inkább mégsem akar sportoló lenni.

27. Szeretne már főgonosz szerepet is kapni

A 2023-as ELLE magazin interjújában beszélt arról, hogy következő célja az, hogy a közeljövőben ő legyen a gonosz karakter.

Szívesen játszanék valami gazembert. Legyen ilyen gonosz, szupergonosz hangulata. Nem feltétlenül szuperhős filmre gondolok, hanem érzelmi értelemben. Úgy érzem, általában én játszom a jófiút, ezért szeretném a rosszfiút is kipróbálni már.