24 dolog, amit tudnod kell Hailee Steinfeldről

Tudtad, hogy jövőre ő is belép a Marvel-univerzumba?

Hailee Steinfeld csupán 10 éves volt, mikor megkapta élete első szerepét, öt évvel később pedig már Oscar-díjra jelölték “A félszemű”-ben nyújtott alakításáért. 2015-ben aztán kiadta első EP-jét, és azóta színésznőként és énekesnőként is tevékenykedik. Bár az első teljes albuma még várat magára, karrierje során már megannyi slágert tudhat magáénak, és számos ikonikus filmben és sorozatban láthattuk már. Íme 24 érdekesség, amit érdemes tudni Hailee-ről.

1. Édesapja fitness guru

Édesapja, Peter és a nagybátyja, Jake is személyi edzőként tevékenykednek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ő életében is nagy szerepet játszik az edzés, és elmondása szerint legalább napi 15 percet szentel a testmozgásnak. A “Most Girls” videójának a boxolós részeinél egyébként az apukáját láthatjuk mellette.

2. Imádott kosarazni, egészen addig, amíg…

…baleseteket nem szenvedett.

Régen rengeteget kosaraztam, de túl sok balesetem volt, ezért abbahagytam. Focizni is szerettem, a szabadban lenni pedig még mindig az egyik kedvenc elfoglaltságom

– nyilatkozta.
3. Az iskolai zaklatás miatt lett magántanuló

Első, ekkor még kisebb szerepét 10 évesen kapta, egy évvel később pedig már teljesen belevetette magát a színészkedésbe, ezért magántanuló lett, és így is fejezte be a középsulit. Na de nem ez volt az egyetlen oka annak, hogy kikerült az iskolapadból:

Elkezdett beindulni a színészi karrierem, de a másik oka az iskolai zaklatás volt. Akkoriban én voltam az új csaj a suliban, valószínűleg ez is közrejátszott a dologban. Egyszerűen csak el akartam jönni onnan, mert nagyon nem volt jó élmény

– emlékezett vissza a Flare magazinnak. 
4. 14 évesen már Oscar-díjra jelölték

Több, mint 15 ezer jelentkező közül választották ki Mattie Ross szerepére a 2010-es “A félszemű” című western filmhez, mellyel Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A szobrocskát végül nem ő vihette haza, de így is a legfiatalabb jelöltek között szerepel a neve.

5. Nagyon megviselte “A félszemű” forgatásának a vége 

“A félszemű” volt az első nagy filmforgatása, és egy teljesen új élmény volt az akkor pusztán 14 éves Hailee-nek, így teljesen érthető, hogy nem akarta, hogy vége legyen:

A forgatás utolsó napján egyszerűen nem bírtam abbahagyni a sírást, komolyan úgy éreztem, hogy vége a világnak. Aztán Jeff Bridges és Matt Damon rámnéztek, és azt mondták: nyugi, ez még csak a kezdet.

6. Így jótékonykodott a forgatáson

A film forgatása közben csinált egy káromkodós perselyt, melybe akárhányszor valaki kimondott valami csúnya szót, annak a személynek 5 dollárt kellett dobnia. Az így összegyűlt összeget Hailee megduplázta, és egy Alzheimer-kórral küzdő embereket segítő alapítványnak adományozta.

7. Később is folytatta a jótékonykodást

Későbbi karrierje során is előszeretettel adományozott különböző szervezeteknek, főként olyanoknak, melyek a hátrányos helyzetű gyermekeket segítik. Idén augusztusban ő is részt vett a “Tökéletes hang” reunionján, ahol a Beyoncé “Love On Top” slágerét énekelték, és a szám teljes bevételét az Unicefnek adományozták. 

8. Miatta változtatták meg a “Rómeó és Júlia” forgatókönyvét

Ő játszotta Júliát a klasszikus Shakespeare darab, a “Rómeó és Júlia” 2013-as filmadaptációjában, mi több, miatta változtatták meg a forgatókönyvet. Eredetileg ugyanis egy felnőtt színésznőre írták a szerepet, ám mikor az a forgatás kezdetekor csupán 13 éves Hailee-hez vándorolt, kénytelenek voltak a készítők változtatni rajta, hogy gyerekbarát legyen. 

9. Taylor Swift klipjében is láthattuk

Taylor Swift 2015-ös “Bad Blood” klipjében számos híresség feltűnt, köztük Hailee is, ami csoda, hiszen a két sztár régóta jó barátságot ápol. A nagyszabású videóban Trinity szerepét alakította.

10. A “Tökéletes hang”-ban hallottuk először énekelni

Először a “Tökéletes hang” második részében hallhattuk az énekhangját, sőt, az eredetileg Jessie J által jegyzett, a film betétdalául szolgáló “Flashlight”-ból egy akusztikus feldolgozást is kiadott. 

A “Tökéletes hang” a lehető legjobb átvezető volt a színészkedés és a zene között, mert nem csak annyi volt, hogy oké, itt vagyok én, egy színész, és mostmár éneklek is. Sokkal hitelesebben tudtam megmutatni valamit, amit szintén imádok csinálni általa.

Az ikonikus alkotásban egyébként Emily szerepét játszotta, és a harmadik részben is visszatért.

11. A zenéjében sokkal sebezhetőbb

Színészként az a dolga, hogy más karakterek bőrébe bújjon, énekesnőként azonban 100%-ig önmaga lehet, és ezért is szereti annyira.

Mikor egy szerepet játszok el, teljesen védve érzem magam a karakter által. A zenémben azonban a saját történetemet mesélem el, a saját hangommal, vállalva a saját személyiségemet. Teljesen más a kettő, énekesnőként sokkal sebezhetőbbnek érzem magam.

12. Shawn Mendes-zel duettezett

Első EP-je megjelenése előtt, 2015-ben Shawn Mendes-zel közösen vették fel az énekes “Stitches” slágerének akusztikus verzióját, melyhez videó is készült.

13. Az első EP

Első EP-je 2015 végén jelent meg “Haiz” címmel, mivel ezt a becenevet adták neki a rajongói. Az anyagon a dalszerző- és producerpáros Justin Tranerrel és Julia Michaels-szel dolgozott, és egy kollab is helyet kapott rajta Joe Jonas bandájával, a DNCE-vel.

14. Na de miről is szól pontosan a “Love Myself”?

Debütáló slágere, a “Love Myself” elsőre csak egy szimpla, önbizalommal teli dalnak tűnhet, ám ha jobban odafigyelünk a szövegre, hamar rájövünk, hogy sokkal szexuális töltetűbb a dolog, mint gondolnánk. Hogy Hailee mit mondott erről? 

A megjelenést követően rengeteg lány jött oda hozzám, hogy megköszönje a dalt és az üzenetét, mert sokat segített nekik. Számomra ez a legfontosabb, függetlenül attól, hogy ki hogyan értelmezi a szövegét

– nyilatkozta a Ladygunn magazinnak.
15. A legnagyobb inspirációi

A Billboard Women in Music eseményen árulta el, hogy a két legnagyobb inspirációja Madonna és Rihanna, de mellettük nagy hatással volt rá még Selena Gomez, a Fifth Harmony (ami nem csoda, hiszen jó barátok Camila Cabelloval) és Tori Kelly munkássága is. Kiskorában leginkább a Boyz II Men és Luther Vandross zenéjét hallgatta, mivel az anyukája rajongásig szerette őket.

16. Saját tapasztalataiból merített az “Egy magányos tinédzser”-hez 

2016-os filmjéhez, az “Egy magányos tinédzser”-hez a saját tapasztalataiból is merített. Bár a részletekre nem tért ki, egy interjúban nem is olyan burkoltan utalt rá: 

Olyan szituációk vannak benne, amik a való életben is gyakran előfordulnak, így sokat beszéltünk arról, hogy lehetne a lehető legvalósághűbb a karakterem. Közel érzem magamhoz, hiszen 19 évesen még én is keresem a helyem a világban.

17. Hol marad a várva várt első album? 

A “Haiz” után olyan kislemezeket adott ki, mint a “Starving”, a “Most Girls”, vagy a “Let Me Go”, második EP-je, a “Half Written Story” azonban csak 5 év elteltével, idén májusban jelent meg. A középlemez második része, melyből összetevődött volna az első nagylemez nyárra volt várható, ám ez – valószínűleg a vírus miatt – elmaradt. Egyelőre nincs hír arról, mikorra tervezi kiadni az anyagot. 

18. Niall Horanről szól a második EP-je?

Nem titok, hogy jópár hónapig alkottak egy párt Niall Horannel, sokak szerint pedig a “Wrong Direction” dala címével a One Directionre tesz utalást. Ha tényleg így van, abban az esetben Niall nagyon durván összetörhette Hailee szívét, hiszen az egész EP egy keresű és fájdalmas szakításról szól.

19. Transformers filmben is szerepelt

Ő játszotta Charlie Watson szerepét a 2018-as, “ŰrDongó” című Transformers filmben, mi több, a főcímdalát is ő jegyzi. Elmondása szerint ez nem volt tervben egészen az utolsó pillanatig, azonban a forgatás befejeztével a film készítői felkérték, hogy mégis énekelje ő a főcímdalt: így született meg a “Back to Life”.

20. Ő vezette a 2018-as MTV EMA-t

Nem csak fellépett rajta a “Back to Life” dalával, de ő is vezette a 2018-as, Bilbaoban tartott MTV EMA-t. A díjátadót jövőre hazánkban rendezik meg, így remélhetőleg hasonló házigazdája lesz majd a 2021-es ceremóniának is.

21. Meghan Trainor, Katy Perry és Charlie Puth előtt lépett fel

Bár saját turnéra még nem indult, több koncertsorozatot tudhat már maga mögött: 2016-ban Meghan Trainor előtt lépett fel, 2017-ben pedig Katy Perry-t és Charlie Puth-ot támogatta a turnéikon. 

22. Ezt próbálja ki mindig, ha új helyre utazik

Sokan a helyi konyhát és különlegesséket próbálják ki először, ha új helyen járnak – de nem Hailee. Saját bevallása szerint ő egyből a sajtburgerekre megy rá, de ebből is inkább csak azokra, amiben nincs túl sok zöldség. Bőven elég neki a hamburger zsemle, a hús, a sajt, és ha van, akkor egy kis avokádó.

23. Ekkor érkezik a “Dickinson” második évada

2019 végén debütált a “Dickinson” sorozat, melyben a világhírű költőnőt, Emily Dickinsont alakítja, a második évad pedig jövő január 8-án érkezik. Örülhetnek a rajongók, hiszen idén októberben már a harmadik évadot is berendelték, így még jó hosszú ideig követhetjük majd a történetet.

24. Jövőre ő is belép a Marvel-univerzumba

Jövő tavasszal érkezik a Marvel “Sólyomszem” sorozata, melyben Jeremy Renner mellett tűnik majd fel a főszerepben.

Rettentően izgatott vagyok, hogy végre megoszthatom ezt veletek

– írta az Instagram oldalán.

Megosztás: