15 dolog, amit tudnod kell Rita Oráról

Tudtad, hogy majdnem az Eurovízión kötött ki?

Rira Ora 8 éve robbant be a köztudatba, mikor is megjelent az első kislemeze, mely egyből az Egyesült Királyság slágerlistájának élére ugrott. Már karrierje első évében is rekordot döntött, hiszen ő lett a legtöbb listavezető dallal rendelkező előadó hazájában 2012-ben, és bár a második korongjára 6 évet kellett várni, a köztes időszakban is számos slágerrel látott el minket. Jelenleg gőzerővel dolgozik a harmadik lemezén, amely remélhetőleg jövőre már a boltok polcaira kerül. Íme 15 érdekesség, amit érdemes tudni az énekesnőről!

1. Jugoszláviában született

Rita az egykori Jugoszláviában, egészen pontosan Pristinában látta meg a napvilágot, albán szülők gyermekeként. Édesanyja, Vera pszichiáter, míg édesapja, Besnik bártulajdonos. 1 éves sem volt, mikor a családja, két testvérével együtt Londonba költözött.

2. A születési neve

A születési neve nem Ora, hanem Sahatçiu, mely egy török szóból származik, és a jelentése órakészítő. Mikor Londonba költöztek, a szülei és a gyerekeik felvették az Ora nevet is, mert könnyebb volt kimondani. Valamilyen szinten az újdonsült vezetéknevük kapcsolódik a régihez, hiszen az Ora albánul időt jelent.

3. Notting Hill-ben nőtt fel

London nyugati részén, Notting Hill-ben nőtt fel, mely híres az évente megrendezésre kerülő Notting Hill-i karneválról. A kétnapos, zenés-táncos fesztivált a Karib-térségből származó londoniak szervezik, és több, mint másfél millió látogatót vonz.

4. Hamupipőke-ként kezdte az énekesi karrierjét

Egészen kiskora óta imádott énekelni, 11 évesen pedig Hamupipőkét alakította az iskolai darabban, és ekkor jött az ötlet, hogy komolyabban is elkezdjen foglalkozni  vele. Testvére, Elena, aki egyébként a menedzsere is, így emlékezett vissza erre:

Az énektanára mondta anyukánknak, hogy művészeti suliba kéne mennie, mert nagyon tehetséges. Fogalmunk sem volt, hogy működik ez, de utánanéztünk, és a szüleink elkezdtek félretenni, hogy beirathassák a Sylvia Young iskolába

5. Nem akármilyen sztárokkal járt egy suliba

A híres Sylvia Young művészeti suliban végzett, ahol olyan sztárok koptatták az iskolapadot előtte, mint Amy Winehouse, Emma Bunton a Spice Girls-ből, vagy Leona Lewis, később pedig Dua Lipa, és a Little Mix tagok Jesy Nelson és Leigh-Anne Pinnock is ide jártak.

6. Majdnem az Eurovízión kötött ki

2008-ban, 18 évesen jelentkezett az Eurovízió válogatójára, hogy ő képviselhesse hazáját a versenyen. A zsűri között ott volt a legendás zeneszerző, Andrew Lloyd Webber is, akit annyira lenyűgözött az előadása, hogy kijelentette: Ritának nincs szüksége látványelemekre vagy koreográfiára, pusztán a hangja is elég önmagában. Nem meglepő módon be is került a válogatóba, ám pár rész után meggondolta magát, és nem élt a lehetőséggel, mert nem érezte késznek magát. 

7. Youtube feldolgozásai által talált rá DJ Fresh

2008-ban szerződést kötött a Roc Nationnel, és el is készítette debütáló anyagát, ám a kiadó nem érezte elég jónak, így a munkálatokat előről kezdték. Ebben az időszakban feldolgozásokat töltött fel Youtube csatornájára, így talált rá DJ Fresh, aki épp egy énekesnőt keresett a “Hot Right Now” dalához. A kollab hatalmas siker lett, és az Egyesült Királyság slágerlistájának az első helyén kötött ki.

8. Már a karrierje első évében rekordot döntött

Debütáló albuma végül 2012-ben jelent meg “Ora” címmel, a kislemezei közül pedig 3 is – a DJ Fresh-sel közös “Hot Right Now”, a “How We Do (Party)”, és a Tinie Tempah közreműködésével készült “R.I.P.” – a brit slágerlista élére ugrott, így abban az évben neki sikerült megszereznie a legtöbb listavezető dalt a hazájában.

9. Drake és a Coldplay előtt is fellépett

Mielőtt első saját turnéjára indult volna, DJ Fresh, Drake, és a Coldplay előtt is fellépett a 2012-es turnéikon. 

10. Pereskedés a kiadóval

Az első és a második lemeze között 6 év telt el, ennek pedig megvan az oka: 2015 végén beperelte a Roc Nationt, hiszen 7 éves szerződésük során csak egy albumát adták ki annak ellenére, hogy több lemezt is készített ez idő alatt. Végül 2016 közepén jutottak megállapodásra, így ekkor kezdett el dolgozni második korongján, egy tejesen új anyagon, már egy másik kiadó keze alatt.

11. Második lemezével is rekordot döntött

Végül 2018-ban jelent meg második lemeze, a “Phoenix”, melyről 4 kislemez – a “Your Song”, az “Anywhere”, a Liam Payne-nel közös “For You” és a “Let You Love Me” – is bekerült a brit slágerlista top 10 dalai közé, ezzel pedig Shirley Bassey és Petuka Clark 30 éves rekordját döntötte meg: ő lett a legtöbb top 10 dallal rendelkező brit női előadó a listán. 

12. Valami, amit még sosem csinált

Most, hogy a kiadója nem akadályozza a munkájában, nem tervez leállni, és már rögtön a “Phoenix” megjelenése után elkezdett dolgozni harmadik lemezén:

Rengeteg emberrel stúdiózom a világ minden pontjáról. Nagyjából két éve dolgozom a korongon, és az a tervem, hogy valami olyat csinálok, amit még soha

– mesélte idén márciusban az NME-nek. 

13. Az éneklés mellett színészkedik is

Nem csak az éneklés, de a színészkedés is érdekli, mi több, első szerepét csupán 13 évesen zsebelte be a “The Brief” című sorozatban, egy epizód erejéig. “A szürke ötven árnyalata” mindhárom részében láthattuk Mia, Christian testvére szerepében, a “Pikachu, a detektív”-ben szintén feltűnt, jövőre pedig visszatér a mozivászonra a “Twist” című filmben, mely Charles Dickens klasszikus regényén alapszik.

14. Gyakran tűnik fel a tévéképernyőn

Szinte karrierje kezdete óta gyarkan látható a tévéképernyőn különböző műsorokban: 2015-ben ő volt a brit Voice egyik mentora, majd ugyanebben az évben az X Factorban is zsűritag volt. 2016 és 2017 között ő vezette az America’s Next Top Modelt, majd az MTV EMA show-ját is ő vezényelte le. Idén az Álarcos énekes brit verziójában tűnt fel nyomozóként.

15. Többször járt már hazánkban

2018-ban koncertezett hazánkban először a Balanton Soundon, majd tavaly az Efott egyik fő fellépője volt. Mondanunk sem kell, hogy mindkét koncertje hatalmas sikert aratott, és óriási tömeget vonzott. Remélhetőleg amint visszatérnek a koncertek, valamelyik fesztiválunk ismét lecsap rá!

Megosztás: