22 dolog, amit tudnod kell Shawn Mendes-ről

Tudtad, hogy majdnem Disney-sztár lett?

Shawn Mendes 6 éve kezdte karrierjét, azóta pedig napjaink egyik legnépszerűbb énekesévé nőtte ki magát. Eddig 3 stúdióalbumot és 4 világkörüli turnét tudhat maga mögött, a tehetségével és a személyiségével pedig rajongók millióinak a szívébe lopta be magát. Shawn ma ünnepli 22. születésnapját, ez alkalomból pedig 22 érdekességet gyűjtöttünk össze, amit érdemes tudni róla.

1. Pickeringben született

Egy kanadai kisvárosban, Pickeringben látta meg a napvilágot. A települést alig lakják többen, mint 91 ezer fő, így csak 2000-ben kapta meg a város státuszt. 

2. Félig portugál

Üzletember édesapja Portugáliában született, míg ingatlanügynök édesanyja angol származású.

3. A gimiben színészkedett

Középiskolás korában sokat jéghokizott, focizott, és a kórus tagja volt. Emellett előszeretettel vett részt az iskolai darabokban, így többek közt a Hamupipőkéből a herceg szerepét is eljátszotta.

4. Majdnem Disney-sztár lett belőle

Olyannyira megtetszett neki a színészkedés, hogy egy darabig ebből szeretett volna karriert csinálni. Részt is vett a Disney torontói meghallgatásán, ám hamar rájött, hogy ez nem az ő útja. 

Nagyon-nagyon izgultam, és nem bírtam megjegyezni a szövegemet

– mesélte az I-d magazinnak.
5. Végül a zene mellett kötött ki

A zenével 13 éves koromban kezdtem el foglalkozni. YouTube videókat néztem, és folyton énekeltem. Teljesen beleszerettem, és csak ezzel akartam foglalkozni

– folytatta Shawn.
6. A YouTube-ról tanult meg gitározni

14 éves korában tanult meg gitározni, de nem akármilyen módon: a YouTube-on nézett oktatóvideókat.

7. Justin Bieber volt a példaképe

Fiatalkorában nem másra tekintett példaképként, mint a szintén kanadai Justin Bieberre. 2013-ban osztotta meg Vine-on az énekes As Long as You Love Me dalának a feldolgozását, ekkor kezdtek el felfigyelni az emberek a tehetségére.

8. Már az első kislemezével rekordot döntött

2014 májusában szerződtette le az Island Records, júniusban pedig már meg is jelent az első kislemeze, a Life of the Party, ezzel pedig 15 évesen ő lett a legfiatalabb előadó, aki a Billboard Hot 100 lista top 25 dalai között debütált.

9. Ed Sheeran volt a mentora

Karrierje kezdetén Ed látta pár videóját, és annyira lenyűgözte a tehetsége, hogy azonnal meghívta vacsorázni Los Angeles-be, és rengeteg tanáccsal látta el.

10. Mindhárom lemeze #1 lett

Eddig 3 stúdióalbumot adott ki, és mindhárom a kanadai és az amerikai albumlista élén landolt.

11. A Señorita az első #1 dala

Első listavezető dalára 6 évet kellett várnia, azonban mikor elérte, tényleg elsörpő sikert aratott vele: a Camila Cabelloval közös Señorita ugyanis nemcsak hazájában, Kanadában, és az USA-ban, de Angliában, Németországban, Ausztráliában, Svédországban, Dániában, és még számos országban azonnal a listák élére ugrott.

12. Szorongással küzd 

Többször beszélt már nyíltan a szorongással való küzdelmeiről, és az In My Blood című dala is erről szól.

Többször beszéltem már terapeutával, és a terápia az, ami segít: ez lehet zenehallgatás, futás, egy vacsora a barátaiddal. Bármi, ami eltereli a figyelmedet, és segíti a gyógyulásod

– árulta el a The Dan Wootton Interview podcastben.
13. Imádja a Harry Pottert

Kiskora óta imádja a Harry Pottert, és mindig is varázsló szeretett volna lenni! Hogy melyik roxforti házba tartozna legszívesebben? Egyértelműen a Griffendélbe.

14. Gyűjti a gitárokat

Hogy hány gitárom van? Túl sok ahhoz képest, hogy mennyi ideje gyűjtöm őket! 3-4 éve kezdtem, és már 35 vagy 40 van

– mesélte a GQ-nak.
15. Utálja a paradicsomot
16. Eddig 9 tetoválást csináltatott magának

A legelső tetkója egy gitár volt, azóta pedig még jópár motívumot varratott magára: egy elefánt, egy pillangó, és hanghullámok mintája is megtalálhatóak a testén.

17. Játszott a The 100 című sorozatban 

2016-ban tűnt fel a sci-fi drámában, ám csupán egy epizód erejéig láthattuk a képernyőn. 

18. Nagyon izgult a Calvin Klein fotózása előtt

Irtózatosan izgultam a fotózás előtt. Nagyon félelmetes volt a gondolat, hogy csupán egy alsóban fognak fényképezni egy csomó ember előtt! Aztán ahogy elkezdtük, megnyugodtam és belejöttem a dologba

– árulta el a Teen Vogue-nak.
19. Portugálul is énekelt már

2018-ban készített egy remixet az In My Blood-ból, és ez lett a portugál csapat hivatalos dala a világkupán. Az új verzióban még portugálul is énekelt egy keveset, de reméljük, a jövőben többet is hallhatjuk ezen a nyelven énekelni!

20. Több, mint 100 díjat nyert

6 éves karrierje során már több, mint 100, egészen pontosan 106 díjat sikerült bezsebelnie a 265 jelölésből. Ezek között szerepel 11 MTV EMA, 2 MTV VMA, és 3 AMA díj is. Grammy-re eddig háromszor jeölték, ám ezek közül egyet sem nyert meg.

21. A Sziget volt az egyik legemlékezetesebb pillanata

A 2018-as VMA-n kérdezték arról, hogy az elmúlt évben mi volt a legemlékezetesebb pillanata, Shawn pedig egyből rávágta, hogy a Sziget! 

22. Szívügye a jótékonykodás

Van egy saját alapítványa, a Shawn Mendes Foundation, mely többek közt a gyermekek egészségügyi ellátására, a mentális egészségre, a fenntarthatóságra, és az online zaklatásra fókuszál, emellett pedig számos szervezetet és kezdeményezést támogat. 

Megosztás: