Eurovízió 2015: íme az első információk!

EUROVÍZIÓ 2015 BÉCSBEN

Bécsben kerül megrendezésre a 60. jubileumi Eurovíziós Dalfesztivál, miután az osztrák „szakállas nő”, Conchita Wurst „Rise Like a Phoenix” dalával megnyerte az idei döntőt. (Bécsen kívül egyébként Graz és Schwechat városa is pályázott, hogy Eurovíziót rendezhessenek, de végül Bécs nyert.)

MEGVAN A MOTTÓ

Az osztrák állami műsorszolgáltató azaz az ORF bejelentette a jövő évi eurovízió szlogenjét: ,,Building Bridges”, magyarul: ,,Hidak építése”

Az Eurovízió minden évben kap egy szlogent az azt rendező országtól, melynek azért is van fontos szerepe,mert később e köré épül majd az az évi show arculata (logók, plakátok, főcímvideók, stb.).
Ausztria a „hidak építésével” közelebb szeretné hozni az embereket egymáshoz, illetve céloz Bécs híres hídjaira is. (Tudtátok hogy Bécsnek többször annyi hídja van, mint Velencének?)

ÚJ LOGÓ

A régihez nagyon hasonló, de egy sokkal letisztultabb, új logót kapott a verseny.

esc_revamp_1

(Felül látható a régi, alul az új logó)

VISSZATÉRŐ ÉS VISSZALÉPŐ ORSZÁGOK

Ezidáig Magyarországgal együtt 39 ország jelezte részvételét a versenyen, köztük legutoljára Szerbia, Bulgária, Moldova és Lengyelország. Ezzel egyidejűleg Szlovákia, Törökország, Csehország, Andorra, Monaco, Luxemburg, és Ukrajna is jelezte, nem versenyeznek jövőre Bécsben. (Ukrajna például az ottani válságra és háborús állapotokra hivatkozott, amely azért érdekes, mert az előző években jobbnál jobb dalokkal jobbnál jobb helyezéseket értek el.)

OROSZORSZÁG OTT LESZ

Ami ennél is érdekesebb: Oroszország először megsértődött az idei „kifütyülés” miatt és azt mondta, nem vesz részt többet, sőt, az Intervízió (a régi Szovjet tagállamok és Keleti országok eurovíziót lemásoló showműsora) feltámasztására is tett egy kísérletet, végül az orosz köztelevízió mégis megerősítette részvételét.

(Így fogadta a közönség az ukrán helyzet és melegellenessége miatt Oroszország továbbjutását.)

EGYRE NÉPSZERŰBB AZ EUROVÍZIÓ HAZÁNKBAN IS

A kis országok részvétele azért is örömhír számunkra, ugyanis ott még nem örvend akkora népszerűségnek a verseny, mint amennyire például a skandináv országokban. Svédországban például 2177 (!) dalt kaptak az ott kiírt (és már egyébként le is zárt) pályázatra, ahol a következő napokban le is ül az ottani szakmai zsűri, és elkezdik kiválasztani svéd válogató (Melodifestivalen) résztvevőit. Rajtuk kívül Dániában is rekordszámú 700 dallal pályáztak.

Kishazánkban is egyre nagyobb érdeklődést vált ki a verseny mind az emberek mind a média részéről.

Ennek köszönhetően 2015-ben A Dal 4. évadja következik majd, bízunk benne hogy jobbnál jobb dalokkal!

A DAL 4. ÉVADJA

Október 1-jén írják ki a magyar nemzeti válogató, A Dal 4. évadának nyílt pályázatát – azaz ettől a naptól kezdve várja a Magyar Televízió a nevezőket a nemzeti dalválasztó show-ba. A beérkező dalokat egyébként decemberig várják majd, s vélhetőleg január elején hirdetik ki a sikeres nevezőket – az előző évek mintájára. A pletykák szerint egyébként 2015-ben több dal fog versenyezni, mint az elmúlt évadok során.

wolfkati

(Az Eurovision Hungary Facebook oldalának képein magyar Eurovíziós előadók számolnak vissza.)

MAGYARORSZÁG A JUNIOR EUROVÍZIÓN?

November 15-én rendezik meg Máltán az Eurovíziós Dalfesztivál gyerekeknek kitalált változatát, a 12. Junior Eurovíziót. A versenyben 16 év alatti gyerekek versengenek a „rendes” Eurovízió mintájára. Egyes pletykák szerint a jövő évi Junior Eurovízióra már Magyarország is jelezte részvételi szándékát.

(Gaiai Cauchi – The Start (Málta), a tavalyi Junior Eurovízió győztese)

A cikket köszönjük Márkónak, a Music Daily „hivatalos” Eurovíziós hírhozójának! 🙂