Eurovízió: alapvető információk

euro

Az összes ország dalai IDE kattintva hallgathatóak meg!

Többen kerestetek meg minket azzal kapcsolatban, hogy örülnétek annak, ha összegyűjtenénk egy kis összegzőt az Eurovízió előtt, mert sokatok nem értesült arról, hogy például mikor is kezdődik a verseny és melyik csatornán izgulhatjuk végig a perceket.

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál immáron 59. alkalommal lesz megrendezve, ezúttal Dániában, hiszen Emmelie De Forest, dán énekesnő Only Teardrops című dalával hatalmas győzelmet aratott 1 évvel ezelőtt. Az első elődöntőre MÁJUS 6-ÁN, a második elődöntőre MÁJUS 8-ÁN, a döntőre pedig MÁJUS 10-ÉN kerül sor. A dalfesztivál hivatalos mottója #JoinUs! lesz, azaz #CsatlakozzHozzánk!.

37 ország fog versenyezni tehát jövő héten, köztük a magyar induló, Kállay-Saunders András, aki a Running című számával nyerte meg A Dalt, a hazai válogató műsort. 

A próbák április 28-án kezdődtek az arénában. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, beállították a fényeket és a mikrofonokat. Ezután a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzelte el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótalálkozóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel – Ulla Essendrop, illetve Abdel Aziz Mahmoud – beszélgettek a versenyről, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehetnek fel kérdéseket. Az első elődöntősök második próbáit május 2-án, a második elődöntősökét május 3-án rendezték. A hivatalos megnyitó ceremóniát május 4-én tartják.

Íme András 2. próbája, amelyet a kritikusok a következőképpen fogadtak:

Magyarország – A kívülálló
Minden rendben van ezzel a produkcióval: egy tehetséges helyes énekes, nagyszerű gyors dal, érdekes üzenet, és legalább van egy előadó aki kihasználja az aréna gyönyörű színpadát (őszintén szólva a két maszkos táncos inkább haszontalan a színpadon). András az az előadó aki megpróbálja elfeledtetni velünk a nagyon drámai dalszöveget. Olyan nyertesünk lesz aki egy gyermekbántalmazásról szóló dalt énekel? Higgyétek el, nagyon is lehetséges.

ELSŐ ELŐDÖNTŐ

Az első elődöntőt május 6-én rendezik meg tizenhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A résztvevő országokon kívül Dánia, Franciaország és Spanyolország is az első elődöntőben szavaz. 

KÁLLAY-SAUNDERS ANDRÁS IS AZ ELSŐ ELŐDÖNTŐBEN FOG FELLÉPNI, ő lesz a 16.

MÁSODIK ELŐDÖNTŐ

A második elődöntőt május 8-án rendezik meg tizenöt ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A résztvevő országokon kívül az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország is a második elődöntőben szavaz. A Dalfesztiválon először részt vehet Ausztrália is, de csak meghívott előadóként, a szavazásban nem vesznek részt. Ennek az oka az, hogy Ausztráliában évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a verseny. Az országukat Jessica Mauboy fogja képviselni.

DÖNTŐ

A döntőt május 10-én rendezik meg huszonhat ország részvételével. A mezőnyt a következő országok alkotják:

  • Az első elődöntő első tíz helyezettje
  • A második elődöntő első tíz helyezettje
  • A házigazda ország, egyben az előző év győztese: Dánia
  • Az automatikusan döntős „Öt Nagy”: Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország

TELEVÍZIÓ

A műsort az M1-en követhetjük figyelemmel Gundel Takács Gábor kommentátorral kedden, csütörtökön és szombaton este 21:00-tól. Előtte, 20.20-kor Elővízió, amely egy felvezető műsor.

Forrás: Wikipedia & ESCHungary